Cosmipolis Clinic krijgt een nieuwe invulling. Voorlopig kan u enkel nog voor een beperkt aantal disciplines bij ons terecht. Wij hopen u spoedig meer nieuws te kunnen brengen en danken u alvast voor het vertrouwen.

Patiënt: Operatiekwartier

Operatiezalen

Cosmipolis Clinic beschikt over een ultramodern operatiekwartier dat bestaat uit vier uiterst gesofisticeerde operatiezalen en een ontwaakruimte. Er worden zowel ingrepen onder lokale als algemene verdoving uitgevoerd.

De grootste aandacht werd besteed om een veilige en hygiënische zone te creëren voor zowel patiënt als chirurg. Laminaire flow en het continue verversen van de lucht garanderen een steriele werkomgeving en reduceren de kans op infectie tot een absoluut minimum. De aanwezigheid van een geaarde vloerbekleding voorkomt elektrische storingen tussen de medische apparatuur. Een krachtige noodgenerator vangt een eventuele stroompanne moeiteloos op.

Aanwezigheid anesthesist

Elke ingreep die plaatsvindt onder algemene verdoving is steeds in aanwezigheid van een erkend anesthesist. Reeds vóór uw ingreep komt de anesthesist kennis met u maken en wordt u voorbereid op de narcose. Hij houdt zich ook bezig met eventuele pijnbestrijding na de operatie.

Narcose

Anesthesie, ook wel narcose genoemd, komt van het Grieks en betekent ‘geen gewaarwording’. Door toediening van verdovingsmiddelen voelt men tijdelijk geen pijn meer. Wij onderscheiden meerdere vormen van anesthesie: lokale en algemene verdoving.

De lokale, of plaatselijke, verdoving wordt gegeven door een arts, maar vereist geen aanwezigheid van een anesthesist. Hierbij wordt een kleine hoeveelheid verdovend middel ingespoten in en rond de zone waar men moet behandeld worden. U bent tijdens de volledige ingreep bij bewustzijn en bent nadien onmiddellijk te been. U hoeft voor dit type verdoving niet nuchter te zijn; enkel het opvolgen van een paar simpele richtlijnen volstaat. Deze vorm van narcose vereist geen overnachting; u kan perfect naar huis. Wel raden wij aan om u te laten vergezellen door uw partner of familielid en zelf geen voertuig te besturen.

Algemene verdoving is de vorm van narcose waarbij u volledig slaapt. U kunt zich nadien ook niets van uw ingreep herinneren. Hier is wel de aanwezigheid van een anesthesist vereist. Vroeger waren mensen vaak misselijk na een algemene narcose. Vandaag merkt men hier nog weinig hinder van. Voor dit type verdoving dient men nuchter binnen te komen. Dit betekent dat men minstens zes uur vóór opname geen vloeibaar of vast voedsel mag innemen. Afhankelijk van de duur van de narcose zal u al dan niet moeten blijven overnachten.

Tussen bovenstaande vormen onderscheiden wij ook nog regionale anesthesie en lokale verdoving met sedatie. Welke vorm van verdoving ook gekozen wordt, dit gebeurt steeds in samenspraak tussen chirurg en anesthesist.

Sommige mensen hebben angst wanneer zij over algemene narcose horen praten. Dat is helemaal nergens voor nodig. Laat u bij enige twijfel door uw arts geruststellen.

Voor meer informatie over anesthesie verwijzen wij u graag door naar de website van de Belgische Vereniging voor Anesthesie en Reanimatie: www.bvar.be.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK