Expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis

ON-GEHOORD is een multidisciplinair expertisecentrum voor de diagnostiek en begeleiding van patiënten met tinnitus en hyperacusis.

‘…je moet er maar leren mee leven…’ Ten onrechte en maar al te vaak krijgen personen met tinnitus nog deze boodschap te horen. Om die reden is onder impuls van Professor Dokter Bart Vinck het Centrum ON-GEHOORD opgericht.

In België en ook in de rest van Europa heeft Professor Dokter Vinck de gevolgen van gehoorschade in de aandacht van de maatschappij en de media gebracht en alsook de nodige maatregelen op wetgevend vlak medebepaald. Hij geldt als expert op het gebied van onderzoek en behandeling van tinnitus en overgevoeligheidsstoornissen voor geluid (hyperacusis, misophonie, phonofobie,…). Met zijn visie en expertise heeft hij een multidisciplinair team ON-GEHOORD samengesteld dat op basis van een grondige analyse en typering van de klachten van de patiënt, een deskundig advies kan formuleren en een professionele begeleiding op maat van de patiënt kan organiseren. Inmiddels hebben reeds duizenden patiënten baat gehad bij zijn aanpak.

Specialisten

Over ON-GEHOORD

Een nieuwe visie voor een oud symptoom

De klassieke misvatting met betrekking tot tinnitus is dat het ‘een ziekte’ is, waarvoor de patiënten moeten ‘behandeld’ worden. Na het consulteren van sociale media en vaak overweldigd door negatief gekleurde berichtgeving op het internet (‘leer er mee leven’, ‘het is voor altijd’, ‘mensen plegen er zelfmoord van’,…) vatten veel patiënte de moeizame en langdurige tocht naar professionele hulp in de zorgsector aan.

Tinnitus is echter geen ziekte, maar een symptoom (zoals pijn), waarbij het lichaam ons als ‘bewoner’ van het eigen lichaam iets duidelijk wil maken. Tinnitus is de boodschap die achter het symptoom verborgen zit. Bij het prille ontstaan van de tinnitus probeert ons lichaam ons via het oorsuizen meestal te waarschuwen dat er iets misgaat met ons oor. En gelukkig verdwijnt dit waarschuwingssignaal bij de meeste mensen binnen enkele uren, dagen of weken.

Voor de chronische tinnituspatiënt blijft de alarmbel echter rinkelen en wordt de sterkte van het waargenomen geluid niet enkel meer bepaald door de eventuele schade in het oor (verminderd gehoor), maar ook door een hele reeks andere factoren (op lichamelijk en psychisch vlak), die zich gaan verbinden met de klacht. Zo ervaren bijna alle patiënten die tijdens en na momenten van stress, angst, grote spanning en vermoeidheid de sterkte van het geluid erg toeneemt. Na verloop van tijd verandert dus de boodschap van het lichaam aan zijn bewoner. Waar het aanvankelijk communiceerde ‘Er is iets mis in het oor’, waarschuwt het lichaam de persoon met chronische en ernstige tinnitus nu ook dat er binnenin, op een breder vlak dan enkel het oor, ‘iets fout’ zit en dat de interne spanningen, angst- en stresssymptomen dermate hoog oplopen dat de spreekwoordelijke rode lijn is overschreden.

De vernieuwende aanpak van ON-GEHOORD

De focus van ON-GEHOORD ligt niet enkel op de aanpak van het symptoom. Er wordt vooreerst ruim tijd voor u vrijgemaakt. Een consultatie bij ON-GEHOORD is een volledige en uitgebreide onderzoeksessie van 60 minuten, waarbij u een luisterend oor en een volledig audiologisch onderzoek krijgt. Uw tinnitus wordt uitgemeten en u en uw familie worden volledig geïnformeerd over uw klacht.

Indien uit dit onderzoek zou blijken dat een verder behandeling is aangewezen, zal u een voorstel tot een specifiek zorgtraject op maat worden aangeboden. Hiertoe beschikt het expertisecentrum ON-GEHOORD over een ‘tinnitusgetraind’ team van specialisten uit de volgende disciplines:
- NKO
- osteopathie
- kinesitherapie
- psychologie (cognitieve gedragstherapie,…)
- klinische audiologie
- preventieve audiologie
- audiciens
die intensief samenwerken om de impact van uw klacht in uw leven te reduceren en uw levenskwaliteit te verbeteren.

Doel van onze aanpak

Het doel van onze behandeling is de oorzaak van het symptoom bloot te leggen, de patiënt inzicht te laten krijgen in zijn eigen functioneren, de effecten van het symptoom in al zijn dimensies aan te pakken en tenslotte de patiënt terug controle te geven over zijn leven.
- Krijg terug vertrouwen in uzelf en geef uw tinnitus of hyperacusis ene plaats.
- Krijg een duidelijker beeld van uw tinnitus of hyperacusis en begrijp waarom die ontstaan.
- Denk minder aan uw tinnitus.
- Ga beter om met ‘voorheen storende’ geluiden.
- Krijg steun en begrip voor uw problemen.
- Leer hoe en wanneer uw oren te beschermen.
- Functioneer beter in uw dagelijks leven.
- Ga algemeen beter om met uw klacht.

Behandelingen

Contact

Heeft u een vraag of wenst u een afspraak, aarzel niet ons vrijblijvend te contacteren op het nummer +32 50 44 33 42 of laat uw bericht na op ons contactformulier.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid.   Meer info OK